Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/hosok/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

II. világháború

A Hősök Temetőjét a II. világháborúban elesett, illetve a debreceni katonai kórházakban elhunytak temetésére 1943-tól újból használatba vették. A temetőt előbb nyugati irányban bővíteni akarták, majd ennek elmaradása után a meglévő I. világháborús táblák oldalai közötti utak mentén, a régi táblák szélén, a meglévőkhöz képest eltérő tájolású, a közlekedési utakra merőleges sírsorok jöttek létre. Ezeken túl a temető területén a XI–XII. számú újonnan kialakított táblákba temetkeztek.

A temetésekről, a sírokról rendelkezésünkre áll az egykorú, a temetőcsősz által vezetett és a temetőgondnok és az illetékes városi tanácsnok által ellenőrzött füzet, az ún. „ellenőrző eseménykönyv”, amelyben a temetésekre, a Hősök Temetője üzemeltetésére vonatkozó elsődleges adatok szerepelnek. A szintén fennmaradt keményfedelű, nyomtatott fejléces bekötött temetőkönyv már „tisztázott” névsort és adatokat tartalmaz, minden bizonnyal más forrásadatok felhasználásával (is) készülhetett. Adatfeltöltése anyakönyvi jellegű „szépírásos” formájú. Az itt lévő adatok bővebbek, mint az elsődleges esemény-nyilvántartás. Adatforrás lehetett a temetői eseménykönyv is, de azokon túl katonai jellegű nyilvántartásokkal egyező további információkat is tartalmaz. A helyszínen a fejkövek adatainak ellenőrzéseit, azok kiegészítését veszteség-nyilvántartási kartonok felhasználásával és egyéb levéltári információkkal egészítettük ki.

(Az általános adatvizsgálatokat Csákvári Sándor,
a német illetőségű katonák egyeztetését Horváth Attila végezte el.)Ellenőrző eseménykönyv 1943-44 A megtekintéshez kattintson a képre.Ellenőrző eseménykönyv 1944-45 A megtekintéshez kattintson a képre.II. világháború A megtekintéshez kattintson a képre.