Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/hosok/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

A debreceni Honvédtemető és Hősök temetője informatikai története

 

A debreceni Honvédtemető és Hősök temetője első informatikai rendszerét az Erda Kft. 2012-ben készítette el az „Életminőség” Segélyező, Felvilágosító és Megelőző Alapítvány megrendelésére a "Debrecen nyugvó öröksége" projekt keretében. Ennek során az összes párnakőről fényképfelvételek készültek. A temető adatbázisát Csákvári Sándor kezdte el építeni Papp József helytörténeti kutató segítségével, majd a Magyar Honvédség Bocskai István Lövészdandár Könyvtára is bekapcsolódott az adatok rendszerezésébe, pontosításába a folyamatosan elérhetővé vált internetes és egyéb források segítségével. A csapat tovább bővült Horváth Attila helytörténeti kutatóval, aki a második világháborús magyar és német katonasírok adatolását végezte. A kutatások eredményeit összefoglaló Excel-táblázatból és a 2009-es és 2012-es debreceni, 10 cm-es felbontású ortofotókból elkészült a temetőtérkép egységes országos koordináta rendszerben (EOV). A térképhez hozzá lettek kapcsolva a párnakövekről készített felvételek és az adatbázisból az elhunytra vonatkozó adatok rekordjai. Így számos ellentmondásra derült fény az adatbázis és a térképen lévő párnakövek elhelyezése között, aminek tisztázása a következő években történt meg. Ez a rendszer jelenleg is elérhető a http://hosok.erda.hu oldalon az Archívum menüpontban. Ezzel egy időben elkészült a temető weblapja (Szinforrás Kft.) amelyen a temetőtörténet, dokumentumok és a térképes kereső kapott helyet.

Részlet a korábbi weblapból

Részlet a korábbi weblapból

A fejlesztési munka 2017-ben folytatódott a Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya megbízásából. Ennek keretében először a korábbi adatbázis frissítése történt meg az újabb kutatási eredmények alapján. Ezzel együtt készült el a fentebb hivatkozott weblap is, és a térképes kereső Androidos változata mobiltelefonokhoz. Ez a weblapról elérhető és betölthető. Az új weblap responsive, azaz átméretezhető DEBRECENI MILITÁRIUM logóval készült a korábbiról áttöltött tartalmakkal, kiegészítve azokat a kapott újakkal, az Őrváros Közalapítvány szakmai koordinálásával.

A térképes keresőhöz egységes adatbázis szerkezetbe töltöttük a két világháborúban elhunytak adatait, az újra gyártott összes párnakőről digitális felvételt készítettünk, és minden sírhoz hozzárendeltük a virtuális sétának megfelelő panorámaképét, amely arra néz, ahol a sír található. A munka eredménye megtekinthető a http://hosok.erda.hu oldalon, a Térképes kereső menüpontban, amely a fő menüpontban a weblapba ágyazva, az almenü külső ablakában található.

Térképes kereső menüpont

Térképes kereső menüpont

Az új temetőtérkép elkészítéséhez szükséges ortofotó nem készült, mert a légifényképezéshez a repülési engedély lejárt, mire a temető felújítás elkészült. Ennek kiváltására a CentrálGeo Kft. lézeres pontfelhőt készített a temetőről, aminek kiértékelésével egy kb. 3–5 cm megbízhatóságú digitális térkép jött létre.

Hamisszínes pontfelhő képernyőfelvétele párnakövekkel és úttal

Hamisszínes pontfelhő képernyőfelvétele párnakövekkel és úttal

A virtuális sétához panorámaképet készítettünk és feltettünk azokat a Google Maps-ra. A virtuális sétát több ponton lehet megkezdeni, és az a weblap címoldalába beágyazott eléréssel, a kapun belépve is rögtön megkezdhető. Mint ahogy a térképes keresőrendszerből bármelyik panoráma ikonra kattintva.

Virtuális séta a GoogleMap-en

Virtuális séta a GoogleMap-en

A virtuális séta megfelelő panorámaképe arra néz amerre a sír található. Ez a lehetőség az adatlistából érhető el a „Panorámakép” ikonjára kattintva:

Panorámaképek ikonjai a térképen

Táblázat

Ezek az adatok bármelyik sírra mutatva lekérdezhetőek. Ugyanitt az elhunyt adatlapja is megtekinthető, ami az Adatlap ikonra kattintva érhető el:

Adatlap

Adatlap

 

 

A temető adataiban kutatók, megfelelő bejelentkezéssel a kitűzési és kertészeti tervet, a tervezéshez készített felmérést, valamint a korábbi ortofotókat behívhatják az új térkép alá. Ez a lehetőség a jobboldali redőnyön, a Rétegek menüpontból érhető el. Ugyanit található – a Használati útmutató redőnyre kattintva – a keresőrendszer leírása.

 

 

 

A nagy felbontású ortofotóhoz szükséges légi felvételeket a felújított temető átadása előtti napon sikerült elkészíteni. Ezzel egy időben légi panorámaképek és videók is készültek az őszi temetőről, melyek a temető weblapján elérhetőek. Ezután az ortofotó is elkészült és az is betöltésre került a rendszerbe.

A térképes kereső képernyője

Egyesítettük a CentrálGeo Kft. által készített földi lézer-szkennelés és az őszi ortofotó pontfelhőit, így az egész temetőben, mint egy felhőben lehet bolyongani. A kék felhőikonok ezt hívják meg különböző nézőpontokból. Az „I” információs ikonok a temető jellemző objektumainak képeit és leírását tartalmazzák.

Pontfelhő

Pontfelhő

A rendszer sajátossága, hogy tetszőleges számú ilyen ikont – információ/pontfelhő/panoráma – lehet lehelyezni a térképre. A pontfelhőt megjelenítő web böngészős alkalmazásból bármilyen térbeli méret és koordináta meghatározható.

A fejlesztési munka és az adatok, videók, és panorámaképek feltöltése egyeztetett ütemezés szerint halad. A webes publikálás folyamatosan biztosítva van az Erda szerveréről az adatok további pontosításával.